Skip to main content

Čo chcem, aby moja dcéra vedela o cukrovke

« Môj MiniMed™ Care Blog | August 24, 2017 |
Životný štýl
Čo chcem, aby moja dcéra vedela o cukrovke

Mojej dcére. Cukrovka je zložité ochorenie. Treba toho veľa vedieť. Aký je rozsah glykémie? Čo je to bolus, bazál, HbA1c? A čo inzulínové pumpy? Orientovať sa v tom všetkom býva niekedy ťažké. Jedna vec je však ešte ťažšia ako počítanie sacharidov. Je ňou to, ako vysvetliť cukrovku Tebe, mojej milovanej 2-ročnej dcérke. Čo ti poviem? 

Táto otázka mi ležala na pleciach od prvého dňa, keď som sa dozvedel, že tvoja mama je tehotná.  

Čo presne teda chcem, aby si vedela?

Otecko nie je chorý

Nie som chorý. Možno Ťa to prekvapí, ale toto nie je príčinou, prečo beriem lieky a injekcie. Nechcem, aby si to raz brala práve takto. Ľudia s cukrovkou nie sú chorí. Neraz si ma počula rozprávať: „Otecko musí zobrať tento liek, aby sa cítil lepšie.“ A to je pravda. Má mi to pomôcť, aby som sa cítil lepšie a mohol žiť svoj život rovnako ako ty: zdravo a spokojne.

 Otecko má inzulínovú pumpu

Dostali sme sa cez štádium „čo to je“? Vieš už všetko o „oteckovej pumpe“. Mama a ja sme Ti vysvetlili, že pumpa mi dáva môj liek. Rovnaké vysvetlenie si počula aj keď si ma videla používať striekačku a liekovku ako zálohu. Počúvali sme Ťa, ako hovorievaš: „Mami, ocko si pichá injekciu do brucha“. Videl som dokonca, že dávaš svojim bábikám injekciu, tak, ako to robievam ja. Moja pumpa mi teda dáva môj liek. Nie je na tom nič strašné.

Musím sa pichať do prsta 

Viem, že keď si bola dosť veľká na to, aby si trochu rozumela mojej cukrovke, trápilo Ťa, keď si videla, ako si pichám do prsta lancetou. Nemala si tušenia, prečo to robím. Videla si len môj prst a kvapky krvi, a vypytovala si sa na to. Zakaždým som ti povedal, „Otecko je v poriadku. Otecka to nebolelo.“   

A je to pravda. Pichanie sa do prsta je súčasťou môjho dňa, ale nie je to bolestivé a nemusíš si kvôli tomu robiť žiadne starosti.  

Všetci sme trochu odlišní

Ak Ťa má moja cukrovka naučiť jedinú vec, chcel by som, aby ňou bolo to, že my ľudia sme rôzni. Každý z nás je jedinečný a cukrovka je jednoducho jedna z mojich jedinečných vlastností. Je pravda, že musím brať inzulín, aby som zostal živý a zdravý, ale to už patrí k tomu, kto som. Chcem, aby si vedela jednu vec: všetci sme špeciálni, pretože sme jedineční. A to je veľká životná lekcia. 

 Čo ešte chcem, aby si ako moja dcéra vedela o mojej cukrovke?

Predovšetkým to, že som v poriadku. Niekedy ma môžeš vidieť, ako pijem krabičku tvojho jablkového džúsu, alebo si robím prestávku pri našich hrách, aby som si mohol dať niečo malé na jedenie, ale som v poriadku.

Samozrejme, že niektoré veci, ako zavádzanie infúznej súpravy, inzulínové injekcie alebo pichanie do prsta, ma môžu bolie', ale zostanem silný a spravím kvôli Tebe všetko, čo môžem. Nemusíš sa teda týchto vecí vôbec báť. 

Okrem toho chcem, aby si vedela, že všetko, čo robím, aby som sa mohol cítiť lepšie, robím kvôli tomu, aby som bol zdravý kvôli Teba. Aby som tu mohol zostať čo najdlhšie a mali sme spolu čo najviac spoločných spomienok. Pretože hneď od prvej chvíle, keď som sa dozvedel, že Tvoja matka je tehotná, myslím na Teba oveľa viac, ako na svoju cukrovku. 

 

Autor Chris Stocker 13. júla 2017